Annonse
04:00 - 25. september 2009

En skviset sitron

Vi trenger ikke bøker om maktpolitikere der forfatteren er et mikrofonstativ.

Koselig ikon: Biografien om Thorvald Stoltenberg er ukritisk. Arkivfoto: Erlend Aas/Scanpix
Annonse

Statsministerens far, tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, har fått nok en biografi, skrevet av NRK-journalisten Kjell Erik Møgster Moen. Tittelen slår an tonen, den gir grunn til mistanke om at boken er et nytt bidrag til ikondyrkelsen i norsk utenriks- og fredspolitikk. Mistanken blir bekreftet ved gjennomlesning.

Historien starter tabloid, med hjemlengsel på julaften i Zagreb og med det siste møtet hos kong Olav før hans død i 1991. Så fortsetter det med mer eller mindre kjente detaljer fra Stoltenberg den eldres liv som internasjonal aktør, sammenblandet med historien om datteren Ninis rusmisbruk og rollen som megler i familien.

Stoltenberg selv, eller Thorvald, som han konsekvent omtales som i boken, er Møgster Moens hovedkilde. Dette er nok en gang Stoltenbergs egen versjon av historien. Forfatteren forsøker å veie opp for enkildebruken, men lykkes ikke helt. For eksempel har han bedt Gro Nystuen, Stoltenbergs tidligere juridiske rådgiver, om en «uavhengig» vurdering av Dayton-avtalen, fredsavtalen for Bosnia. Det finnes Bosnia-eksperter som ikke har samarbeidet med norske utenriksministere; forfatteren burde ha brukt en av dem.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse