Annonse
04:00 - 25. september 2009

En skviset sitron

Vi trenger ikke bøker om maktpolitikere der forfatteren er et mikrofonstativ.

Koselig ikon: Biografien om Thorvald Stoltenberg er ukritisk. Arkivfoto: Erlend Aas/Scanpix
Annonse

Statsministerens far, tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg, har fått nok en biografi, skrevet av NRK-journalisten Kjell Erik Møgster Moen. Tittelen slår an tonen, den gir grunn til mistanke om at boken er et nytt bidrag til ikondyrkelsen i norsk utenriks- og fredspolitikk. Mistanken blir bekreftet ved gjennomlesning.

Historien starter tabloid, med hjemlengsel på julaften i Zagreb og med det siste møtet hos kong Olav før hans død i 1991. Så fortsetter det med mer eller mindre kjente detaljer fra Stoltenberg den eldres liv som internasjonal aktør, sammenblandet med historien om datteren Ninis rusmisbruk og rollen som megler i familien.

Stoltenberg selv, eller Thorvald, som han konsekvent omtales som i boken, er Møgster Moens hovedkilde. Dette er nok en gang Stoltenbergs egen versjon av historien. Forfatteren forsøker å veie opp for enkildebruken, men lykkes ikke helt. For eksempel har han bedt Gro Nystuen, Stoltenbergs tidligere juridiske rådgiver, om en «uavhengig» vurdering av Dayton-avtalen, fredsavtalen for Bosnia. Det finnes Bosnia-eksperter som ikke har samarbeidet med norske utenriksministere; forfatteren burde ha brukt en av dem.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker