Annonse
04:00 - 04. september 2009

Elin Brodin: Fred er ei det beste

Tidløs Bjørneboe: Omtrent samtidig som World Trade Center styrtet om kull, døde et tilsvarende mennesker fordi USA bombet en fabrikk i Sudan. Det siste var selvsagt mindre viktig, skriver Elin Brodin. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Annonse

Jens Bjørneboe hadde det politisk-metafysiske perspektivet på plass i alt han skrev, og gjorde seg flere ganger upopulær ved sine nådeløse observasjoner og sin skarpe sivilisasjonskritikk. Som da han påpekte at annen verdenskrig ikke skilte seg ut fra vanlig destruktiv aktivitet ved noe annet enn at den foregikk midt i Europa, slik at vi ikke fikk lukket øynene for den. Britenes systematiske utryddelse av tasmanerne til siste biologiske rest var det nesten ingen som snakket om.

Bjørneboes påpekninger er essensielt sett tidløse – og det er like viktig å lytte til hans filosofi i dag: Man skal og bør si sannheten, selv om dette som regel skaper litt sjøgang. Jeg føler meg absolutt påvirket av ham både som menneske og forfatter – ikke slik at jeg søker å etterligne ham i skrivestil, men i den forstand at jeg vil arbeide selvstendig og kompromissløst. Jeg har sjelden vært mer glad for en bokanmeldelse enn da en kritiker i Bergens Tidende hevdet at jeg «har stoff i meg til å ta opp arven etter gamle mester Bjørneboe».

9/11 er et fenomen i vår tid som rent prinsipielt kan sammenlignes med annen verdenskrig – i mindre skala, selvsagt. Slik slaveplantasjene og kolonialismens ufattelige hærverk og massakrer generelt kom helt i skyggen av gasskamrene, kun fordi det plutselig i en kort periode faktisk var vår egen verden det dreide seg om – slik kommer også den moderne imperialismen og de store lidelsene i kjølvannet av skjev ressursfordeling i skyggen av en enkelt politisk voldsaksjon, simpelthen fordi den fant sted i New York.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.