Annonse
04:00 - 04. september 2009

Det gode med det onde

Hvem var den unge Jens Bjørneboe?

Liv som antroposof: Torger Holtsmark, pensjonert professor II ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo ble venn med Bjørneboe rett etter krigen, og besøkte ved flere tilfeller ham og ektefellen Lisel på hytta deres i Hallingdal. Foto: Siv Dolmen.
Annonse

Det er slutten av 1950-tallet. Den unge forfatteren Jens Bjørneboe har tynnslitte nerver, og er deprimert. Han forlater landet for å bo i Italia. Ennå har han ikke blitt den radikale opprøreren vi kjenner fra Bestialitetens historie og Vi som elsket Amerika. Til nå har Bjørneboes liv handlet om veien fra spirende billedkunstner til forfatter, om undervisning på Steinerskolen og eksistensielle søk i filosofiens historie. Antroposofien er grunnleggende for å forstå den unge Jens Bjørneboe, men når 50-tallet er slutt har han tatt farvel med det antroposofiske miljøet i Oslo. Årsakene til forfatterens ubehag er imidlertid mange.

– Et element var alkoholen, som var årsaken til at han sluttet ved Steinerskolen. Et annet var reaksjonene på Under en hårdere himmel, romanen om landssvikoppgjøret. Han ble da offer for et journalistisk mordforsøk, en omfattende og sammenhengende offentlig skandalisering, og ble truet på livet av en rekke såkalte gode nordmenn. Samtidig kom skilsmissen fra kona Lisel Funck, sier forfatter Kai Skagen, som har utgitt en rekke romaner og diktsamlinger, samt to bøker med Bjørneboe som tema.

Brudd. I likhet med mange andre møtte Skagen Bjørneboe gjennom essaysamlingene Norge mitt Norge og Vi som elsket Amerika. Han har også i en årrekke lest og formidlet antroposofiske ideer i den norske offentligheten. Bjørneboe arbeidet som lærer ved Steinerskolen første halvdel av femtitallet, noe som inspirerte ham til å skrive romanen Jonas (1955). Mot slutten av tiåret forlot han skolen. Hvordan forholdt han seg til antroposofien i årene etterpå?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse