Annonse
04:00 - 04. september 2009

Den unge Bjørneboe

Selvportrett: Jens Bjørneboe, Oslo 1942>/b>
Annonse

Hvem var den unge Jens Bjørneboe? Han var en idiot i ordets opprinnelige betydning, en av dem som sto utenfor bystaten (polis). Og unge Bjørneboe var ikke bare apolitisk, han bar på en grunnleggende aversjon mot politikk. Utdraget fra Tore Rems nye biografi, som Morgenbladet trykker her, viser oss en Bjørneboe som foraktet velferdsstaten og demokratiet, som mente politikken var materialistisk og kollektivistisk – en beskjeftigelse for enfoldige. Det er den nyvåknede antroposofen vi blir kjent med, han som fant motstandskamp umodent og leste sin Goethe mens Europa var i krig.

Det sies ofte om Bjørneboe at han var «anarkososialist», men i en artikkel i Nytt Norsk Tidsskrift våren 2009 avgrenser Tore Rem perioden der Bjørneboe kan kalles for politisk radikal i konvensjonell forstand. Perioden «synes å begynne med hans store fengselsdebatt fra julen 1959 og (…) varer en fem-seks års tid». Ifølge Rem rangerer Bjørneboe altså kulturen eller metafysikken over politikken nesten hele livet.

Dette er ekstra interessant fordi Bjørneboe i Norge står som selve legemliggjøringen av en samfunnsengasjert kunstner. Og derfor vil dette første bindet av Bjørneboe-biografien nok kunne være forstyrrende lesning for dem som har fotografiet av Bjørneboe som kulturradikaler og 68-ernes pioner over sengen. Selv om bind to trolig vil bekrefte mer av den Bjørneboe vi kjenner, viser utdraget på de neste sidene en kritisk Bjørneboe-forskning vi hittil ikke har hatt i Norge. En liten leseroppskrift kan være på sin plass før man hopper inn i utdraget:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse