Annonse
04:00 - 30. april 2009

Den klare ettertanke

Hvorfor er det slik at alle bandene som erklærer seg inspirert av postpunken ganske enkelt spiller popmusikk?

Sær: Mark E. Smith fra The Fall. Hans ideer ligger som et fundament i boken.
Annonse

Det begynner saktens å bli litt masete. Da den britiske journalisten Simon Reynolds i 2005 minnet verden på den på alle måter avgjørende perioden 1978-1984 i populærmusikkens historie med den gjennomarbeidede mursteinen Rip it Up and Start Again, var det en nødvendig påminnelse om hva musikk kan være og bety. De av oss som er litt eldre kunne sitte og humre gjenkjennende og begynne å grave i de gamle tingene våre med nyvåken interesse, og de yngre kunne få en vitaminstinn og inspirerende injeksjon med det lille hintet om akkurat hvor man skal gjøre sin research.

Sant, dette er og forblir et frodig landskap. Distansen i tid gjør det klart at der og da skjedde det ganske mye. Men samtidig har dette, på de fire årene som har gått, utviklet seg til noe i nærheten av et tyranni. Man kunne nesten tro at all musikk som faller utenfor denne tidsradiusen er fullstendig irrelevant, og hvis man skulle være så uheldig å slå på radioen vil dette også momentant, om ikke bli bekreftet, så i hvert fall fyre opp under argumentet.

Et engelsk fenomen. Hvorfor, spør jeg meg i denne min alders høst, er det slik at alle disse bandene som påberoper seg å være inspirert av postpunkens forskjellige diskurser, når det kommer til stykket spiller noe man ganske enkelt kan karakterisere som … popmusikk? Så godt som alle disse engelske (dette er et veldig engelsk fenomen, altså) gruppene, muligens med unntak av Bloc Party, står musikalsk sett på stedet hvil med referansepunktene sine vel balansert mot hverandre et sted rundt New Order, cirka «Blue Monday».

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste