04:00 - 13. november 2009

Danske karikaturer

Das Beckwerks nye bok er et halvhjertet forsøk på å komme i kontakt med det amerikanske folk, men den lykkes med å mislykkes.

Demokratiets voktere: Hovedpersonene i Suverenen, Rasmussen (t.v.) og «Nielsen», er to danske menn som begir seg ut på et håpløst, men beundringsverdig oppdrag. Foto: Das Beckwerk

Når det gjelder forfatteren Claus Beck-Nielsen, eller Das Beckwerk, er det mye å gripe tak i, ikke minst med tanke på den politiske kunstens posisjon i Europa. I Suverenen dreier det seg først og fremst om USA, og siden boken på omslaget presenterer seg som en roman, vil jeg styre utenom alle de andre kunstformene som Das Beckwerk utprøver og utfordrer, og heller vurdere boken som det den utgir seg for å være.

 

Bedrevitende brøleape. Høsten 2004 reiser Thomas Skade Rasmussen og «Nielsen» til USA med en metallkasse, som de skal bære mellom seg på en reise som begynner i New York, og ender i Pentagon City, like før presidentvalget. På kassen står det «The Democracy destination: USA». Målet er ikke smått: Rasmussen har bestemt seg for å gjeninnføre demokratiet i USA, via performance, taler og samtaler med amerikanere. En tilsynelatende paradoksal oppgave, som skal vise seg å bli høyst reell, på absurd vis.

Annonse