Annonse
04:00 - 02. oktober 2009

Barbarens triumf

Forfriskende gjenbruk av norgeshistorien i Øystein Rundes nye tegneserieroman.

Klas­sisk kri­ger­sa­ga i mo­der­ne inn­pak­ning: Øy­stein Run­de har blant an­net vevd Olav H. Hau­ges dikt «Eg stend eg, seddu» inn i teks­ten.
Annonse

Vikingtiden er perfekt råstoff for en tegneserieskaper; konger, kamper, skip og sagastil – alt innbyr til effektive helteepos med patos, spenning og vakre kvinner. Utlendinger har forstått dette og har kastet seg over stoffet. Resultatene ser vi i alt fra Conan via Asterix til Hårek. Fra norsk hold har det imidlertid vært påfallende stille. At vi har en liten tegneserieproduksjon er selvfølgelig én årsak, men i tillegg har vikingtiden slitt ekstra med imaget her i landet; den er redusert til tung materie på norskpensum eller til inspirasjonskilde for band og grupperinger med suspekte tilbøyeligheter.

Usensurert. Når noen nå endelig tar tak i dette stoffet, er det ikke overraskende at det blir Øystein Runde. Han har allerede lekt seg med vår litterære pidestall i De fire store (2007) og underholdt oss med bondesamfunnet i Futen (kjent fra bladet M), og hans kompromissløse nynorsk, grundige kildearbeid og usensurerte svart-hvitt-tegninger er som skapt for en blodig viking-saga.

Handlingen utspiller seg mens Olav Trygvasson kristner landet på særs brutalt vis. Olav Sleggja er en forhenværende trell, som høyst motvillig har måttet bli kongens «leiesoldat» etter at sistnevnte reddet hans liv i et overfall som kostet Sleggja huset og muligens også kona. Trygvasson nekter å gi slipp på sin nyttige våpendrager, men en dag gir han Sleggja et høyrisikabelt, uventet tilbud: «Drep halvbroren min og hans ætt og du vil bli en fri mann!»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.