Annonse
04:00 - 23. mai 2008

Tilstedeværelset

Helge Torvund er en psykoterapeutisk utgave av Askeladden, skriver Finn Skårderud.

Orrestranden på Jæren: Jærdikteren og psykologen Helge Torvund gir eksempler på hvordan både diktet og den terapeutiske dialogen kan bidra til betydningsfulle møter.Foto: Solveig Vikene/Scanpix
Annonse

Apollon var gud både for syngende poesi og for legende medisin. Helge Torvund lever et dobbeltliv som poet og psykoterapeut. Han har nå laget en samlende bok om dette doble. Han samler sitt liv som poet og sitt liv som terapeut ved å vise frem felles trekk i slike virksomheter. I begge sammenhenger handler det om å komme til ordet for å befordre endrende møter mellom mennesker.

La meg straks erklære dette som en meget sympatisk bok. Jeg innser at adjektivet sympatisk om et slikt hybrid bokprosjekt kan virke noe upresist, og vil derfor forsøke å gjøre det noe tydeligere. Han kan jo skrive. Helge Torvund er en av Norges fremste poeter, så når han nå gir seg i kast med et så interessant prosjekt som dette, kan vi i utgangspunktet være ganske sikre på at det blir godt formidlet. Det er jo i seg selv sympatisk at tekstene er gode og engasjerende.

To språk. Og det oppleves som en sympatisk ambisjon at det blir forsøkt laget fellesnevnere for forskjellige disipliner. Det kreative oppstår ofte i det urene, idet man krysser sjangere og tradisjoner. Faglige virksomheter har en påfallende tendens til å rendyrke interne språk, som åpenbart fremmer egne, fagspesifikke identiteter, men som også kan skape unødvendige distanser til andre. Ofte tåkelegger vi at vi snakker om det samme ved å snakke på forskjellige vis. Torvund stiller altså seg selv til rådighet i et slikt synteseprosjekt; han behersker begge målformene, poesiens og psykoterapiens.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste