Annonse
04:00 - 19. september 2008

Smertens problem

Det lengste svevet har gode anslag, men overbeviser ikke.

Gutten som voksen: Thorvald Steen følger opp Vekten av snøkrystaller og lar gutten fra hoppbakken komme frem til en forløsende aksept for sin lidelse. Foto: Per Maning
Annonse

Thorvald Steens Vekten av snøkrystaller (2006) handlet om en tenåring som fikk sin hoppkarriere avbrutt av en muskelsykdom. I den frittstående oppfølgeren Det lengste svevet er hovedpersonen blitt 35 år. Han er uføretrygdet og lever på lavbluss i sin leilighet, beskyttet av hverdagens rutiner. Når han får avslag på sitt tilbud om å skrive urmakerlaugets historie, faller han om kull i leiligheten. Slik befinner han seg bokstavelig talt på bunnen når Nina uventet oppsøker ham. Nina, det var jenta i parallellklassen som han i sin tid var så svak for, men for stolt til å slippe inn på seg – for hvem kan vel bli forelsket i en krøpling?

Hjelpeløst forelsket. Nina har bruk for historikerens kvalifikasjoner i arbeidet med sin doktorgradsavhandling i folkloristikk, om Hero og Leander, hvis mytiske kjærlighetshistorie utspiller seg i tilknytning til et fyrtårn i Bosporus-stredet. Hun ber ham oversette et manuskript fra latin, av den engelske middelaldermunken Bartolome, og spør om han vil følge henne langs den samme ruten som Bartolome i sin tid fulgte for å få bekreftet sin forestilling om elefantenes eventyrlige størrelse – langs elvene i østerled til Konstantinopel.

En slik reise vil by på en rekke utfordringer for en som lider av en kronisk muskelsykdom og har vondt for å ta imot hjelp. Men vitalisten i ham seirer, og vitalisten er den som våger å bryte ut av sin beskyttede tilværelse og utsette seg for farer og mulige ydmykelser. Den største faren av dem alle: muligheten for å bli avvist av Nina, som han etter hvert innser at han er hjelpeløst forelsket i. Når Nina viser seg å være gravid etter ett utilsiktet seksuelt møte, blir kjærlighetsvalget en dobbel utfordring. Hans sykdom er arvelig.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste