Annonse
04:00 - 19. september 2008

Smertens problem

Det lengste svevet har gode anslag, men overbeviser ikke.

Gutten som voksen: Thorvald Steen følger opp Vekten av snøkrystaller og lar gutten fra hoppbakken komme frem til en forløsende aksept for sin lidelse. Foto: Per Maning
Annonse

Thorvald Steens Vekten av snøkrystaller (2006) handlet om en tenåring som fikk sin hoppkarriere avbrutt av en muskelsykdom. I den frittstående oppfølgeren Det lengste svevet er hovedpersonen blitt 35 år. Han er uføretrygdet og lever på lavbluss i sin leilighet, beskyttet av hverdagens rutiner. Når han får avslag på sitt tilbud om å skrive urmakerlaugets historie, faller han om kull i leiligheten. Slik befinner han seg bokstavelig talt på bunnen når Nina uventet oppsøker ham. Nina, det var jenta i parallellklassen som han i sin tid var så svak for, men for stolt til å slippe inn på seg – for hvem kan vel bli forelsket i en krøpling?

Hjelpeløst forelsket. Nina har bruk for historikerens kvalifikasjoner i arbeidet med sin doktorgradsavhandling i folkloristikk, om Hero og Leander, hvis mytiske kjærlighetshistorie utspiller seg i tilknytning til et fyrtårn i Bosporus-stredet. Hun ber ham oversette et manuskript fra latin, av den engelske middelaldermunken Bartolome, og spør om han vil følge henne langs den samme ruten som Bartolome i sin tid fulgte for å få bekreftet sin forestilling om elefantenes eventyrlige størrelse – langs elvene i østerled til Konstantinopel.

En slik reise vil by på en rekke utfordringer for en som lider av en kronisk muskelsykdom og har vondt for å ta imot hjelp. Men vitalisten i ham seirer, og vitalisten er den som våger å bryte ut av sin beskyttede tilværelse og utsette seg for farer og mulige ydmykelser. Den største faren av dem alle: muligheten for å bli avvist av Nina, som han etter hvert innser at han er hjelpeløst forelsket i. Når Nina viser seg å være gravid etter ett utilsiktet seksuelt møte, blir kjærlighetsvalget en dobbel utfordring. Hans sykdom er arvelig.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker