Annonse
04:00 - 05. desember 2008

Sår planøkonomiske frø

Prisverdig bok om landbrukets fremtid hemmes av tvilsomt forlagsarbeid og forfatterens manglende uavhengighet.

Jordbruk og samfunn: Christian Anton Smedshaug problematiserer hvordan matproduksjon organiseres. Disse landløse bøndene dyrker et stykke nylig okkupert jord i Santa Catalina, Filippinene, 6. november 2008. Foto: Jes Aznar/Scanpix
Annonse

Christian Anton Smedshaugs bok om «jordbruk og samfunn i det 21. århundre» kommer til rett tid. Det er behov for å stille grunnleggende spørsmål om hvordan matproduksjonen i samfunnet skal organiseres.

Interessen for utgivelser som Eric Schlossers Fast Food Nation, Marion Nestles Food Politics og Mats-Eric Nilssons Den hemmelige kokken viser at det også finnes etterspørsel etter kritisk kunnskap på dette feltet. Matproduksjonsfeltet støter an mot en mengde viktige debatter, deriblant om genmanipulering, energiproduksjon/bioenergi, prissjokket på råvarer, og WTO-forhandlingene med sine fordelingsspørsmål.

Landbruket er omgitt av omveltninger og kontroverser, preget av ideologiske debatter og en kamp om virkeligheten i landbruket. Dette genererer behov for kunnskap.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.