Annonse
04:00 - 19. desember 2008

Sannhetsfurting

Harry G. Frankfurts essays om tøvprat og sannhet er nå ute på norsk. Her er mye opplagt sant om hvorfor vi bør verdsette svar, men fint lite om spørsmål.

Fra lenestolen: Styrken i Harry G. Frankfurts essays ligger først og fremst i begrepsanalysen, konkretiseringer er det dårligere med.
Annonse

Ja, så var det disse små, små verkene hvor ett er blitt noe så sexy som både filosofisk kultklassiker og en såkalt bestselger. Og professor emeritus i moralfilosofi Harry G. Frankfurts Om bullshit setter jo utvilsomt fingeren, eller altså filosofiske ord, på noe viktig – den skremmende betydningen av tøvprat som dessverre er blitt en del av luften vi puster i. Luftige ord i dobbelt forstand, altså.

Frankfurt vil få oss til å avsløre og bli mindre tolerante overfor slik utstøting (vi snakker dritt, -shit, ikke sant) av språklyder, og dette lykkes han utvilsomt med.

Den som forventer å finne et vell av artige og aktuelle eksempler blir imidlertid skuffet. For det første, selvsagt, fordi teksten opprinnelig ble skrevet så tidlig som i 1986 (den fikk så en renessanse med nyutgivelse i bokform i 2005). Frankfurt har dessuten valgt en mager og snever linje når det kommer til konkretiseringer. Jeg finner det pussig at han ikke vil vise mer med eksempler, når et grunnpremiss for analysen er at mengden bullshit i samfunnet er overveldende, voksende og truende. Isteden henviser han til ulike leksika og en anekdote fra Ludwig Wittgensteins privatliv. Frankfurt sitter med andre ord trygt plassert i lenestolen hele den korte boken igjennom.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste