Annonse
04:00 - 21. november 2008

Omveier til verden

Geir Gulliksen søker snarveier ut fra diktet i sin nyeste samling, men det er vanskelig å følge ham.

Plaget: Geir Gulliksen skriver frem et resignert, sosialdemokratisk ansikt. Foto: Scanpix
Annonse

I Et ansikt som minner om norsk politikk jobber Gulliksen videre med noen motiver fra sin forrige diktsamling Se på meg nå (2005). Her figurerte forestillingen om «alle», om at «alle finnes», som det svimlende faktum som både jeget i diktet og diktet selv må forholde seg til. Se på meg nå syntes å forfekte en dobbel, om enn utopisk, ambisjon på vegne av diktet: å finne opp diktet som en form hvor alle kan komme til orde; å skrive dikt i forsøk på å sette ord på «alle». Men «det går ikke», konkluderte Gulliksen i etterordet til den forrige samlingen.

Til tross for avvisningen, finner tanken om at «alle» er diktets målestokk resonans i Et ansikt som minner om norsk politikk: Alle navn står ved siden av hverandre, heter det her. Det antydes at navnene i språket henger sammen med ansiktene i verden, slik at språket, potensielt, blir en måte å møtes på. En demokratisk poetikk, altså. La folket styre i diktet!

Snarvei. Men skriver Geir Gulliksen med utgangspunkt i en poetikk han ikke tror på? Jeg lurer på det. Og all gestikuleringen ut av diktet i den foreliggende samlingen tyder på noe slikt. Om diktet skriver Gulliksen at «det kan bare peke/ ut av seg selv». Han «vil gå litt ut av diktet/ og tenke over alt sammen én gang til». Ønskene om å tre ut av diktet (hvor hen?) oppstår blant annet når jeget forsøker å dikte om brorens død. I diktet «En beskrivelse av døden», en fin og sår tekst, nærmer jeget seg brorens død gjennom en rekke digresjoner. Diktet åpner slik:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.