Annonse
04:00 - 11. juli 2008

Nåden har ingen lov

Torgny Lindgrens siste bøker handler om livs- løgnen vi ikke kan unnvære.

Størst av alt: Det fortelleren i Torgny Lindgrens Dorés bibel tolker som farskjærlighet er bare en fiksjon. Livsløgnen, nåden, er den kraften som holder ham oppe.
Annonse

Torgyn Lindgren er blant de mest feirede forfattere i Sverige, ikke nødvendigvis i form av salgstall, men i form av kvalitet og kjærlighet til hans forunderlige fortellerstemme. Forfatterskapet kretser om et sentralt tema i skandinavisk kultur: Det handler om nåden, livsløgnen og troen, og om bristen i den. Hva skjer når livsløgnen bryter sammen, når troen ikke lenger bærer?

Gjennomsnittsmennesket. Henrik Ibsen tematiserte det allerede i Villanden, der doktor Relling uttrykker overfor den sannhetshigende Gregers Werle, som vil føre familien Ekdal ut av deres oppdiktede fantasiverden, «… livsløgnen er det stimulerende prinsipp det, ser De.» Før han tilføyer de kanskje mest siterte ordene fra Ibsen: «Tar de livsløgnen fra et gjennemsnittsmenneske, så tar de lykken fra ham med det samme.»

Flere har funnet inspirasjon i denne tanken, denne menneskelige innsikten. Lindgren er en av dem, en annen var Ingmar Bergman, som i sitt siste storverk Fanny & Alexander ikke bare oppkaller teaterfamilien etter Ibsens Ekdaler, men også gjentar ordene i noe omdreid form i filmens epilog: «Vi Ekdahlar är inte kommit till världen för att genomskåda den, tro aldrig det. Vi är inte utrustade med apparater för sådane excursioner. Vi Ekdahlar gillar våra undanflykter. Beröva en människa hennes undanflykter och hon blir vansinnig och börjar slå om sig.»

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste