Annonse
04:00 - 28. november 2008

Modellenes tyranni

Den første brede fremstillingen av general Petraeus’ slående karriere belyser både krigsgenier og ignoranse på høyt nivå.

En vei ut av Irak? General David Petraeus, leder for USAs kommando i Midtøsten, Afrikas Horn og Vest-Asia, vil basere amerikansk militærmakt på en tettere allianse mellom militære og akademiske krefter. Foto: Manuel Balce Ceneta/Scanpix
Annonse

En gang tidlig i februar 2006 samlet den nå etter hvert vidundererklærte amerikanske generalen David Petraeus en liten gruppe doktorgradsutdannede antropologer, statsvitere og offiserer til et to dagers arbeidsseminar sammen med Harvard-universitetet i Boston. Dette var midt under opptakten til den aller mest blodige perioden av Irak-krigen. Hver dag var det flere enn hundre angrep, tusenvis av drepte hver måned, og midt oppe i det hele så det ut som om supermakten USA var i ferd med å tape krigen mot knapt 100 000 lett bevæpnede, irakiske nasjonale opprørere.

Formålet med arbeidsseminaret til general Petraeus vinteren 2006 var derfor åpenbart for alle de tilstedeværende. Den amerikanske hæren trengte en ny og original tilnærming til krigene i Irak og Afghanistan. En ny manual for opprørsbekjempelse, eller CI (counterinsurgency), som de fremmøtte seminaristene kalte det.

Og syv måneder senere var den nye manualen ferdig. Den bærer navnet «Field Manual 3-24, Counterinsurgency» og ble distribuert til USAs soldater, menige og offiserer, i Irak, rett før Petraeus selv ble utnevnt til øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i landet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste