Annonse
04:00 - 09. mai 2008

Menneskemerket

Årets Pulitzer-vinner har en øvre aldersgrense.

Forfatter: Junot Dìaz forteller historien om Den dominikanske republikks særegne ånd.
Annonse

Nylig ble det klart at Pulitzerprisen for beste roman i 2007 gikk til den dominikanskamerikanske forfatteren Junot Dìaz for hans debutroman The Brief Wondrous Life of Oscar Wao, som utkom hele elleve år etter hans (i utlandet) svært kritikerroste novellesamling Drown. Romanen forteller historien om Den dominikanske republikks særegne ånd, sett gjennom den tragikomiske historien om en fortapt innvandrerfamilie bosatt i New Jersey.

Brutalt regime. Helt i starten blir vi gjort kjent med forbannelsen som går under det faretruende navnet fukù. Den har hjemsøkt hovedpersonen Oscar «Wao» De Leons familie i generasjoner, og er årsaken til hans misere og jomfrudom, skal vi tro bokens forteller. Kanskje ikke så rart, når familien legger seg ut med diktator Rafael Trujillo, som blir beskrevet slik:

En korpulent, sadistisk mulatt med griseøyne, som bleket huden, gikk med platåsko og dyrket en lidenskap for manufakturtøy fra napoleonstiden, Trujillo (også kjent som El Jefe, Den mislykkede kvegtyven og «Fuckface»), skulle komme til å styre nesten hver eneste side av Den dominikanske republikkens politiske liv, kulturliv, sosiale og økonomiske liv gjennom en mektig (og kjent) blanding av vold, trusler, blodbad, voldtekt, utnevnelser og skrekkvelde; behandlet landet som om det var en plantasje og han var herren.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste