Annonse
04:00 - 10. oktober 2008

Litt for enkelt

Magnus E. Marsdal er en god agitator. Så god at tilløpene til god analyse forblir tilløp.

For enkelt: Magnus Marsdal makter ikke å bruke de tabloidjournalistiske virkemidlene slik at det blir god analyse av dem, skriver Aslak Bonde. Arkivfoto: Thomas Brun
Annonse

Den nye artikkelsamlingen til venstreaktivisten Magnus Marsdal er ikke særlig ny. To tredjedeler av boken er opptrykk av artikler som tidligere er publisert i dagsaviser og tidsskrifter. Den «nye» tredjedelen, en lang artikkel om «stoltenbergernes» lammende grep på den rødgrønne regjeringen, er ny i form, men ikke i innhold. I en politisk venstresidekontekst er det ikke spesielt originalt å fastslå at Jens Stoltenberg er en pragmatisk sentrumspolitiker, og at det er et hovedproblem for de rødgrønne toppene at de ikke tror nok på sin egen sak.

Enkle konflikter. Mangelen på originalitet er ingen vesentlig innvending mot en bok som har et agitatorisk siktemål. Mange skuffede rødgrønne velgere vil trolig ha stor glede av å lese de enkle og slagkraftige forklaringene på hva som gikk galt. Deltagerne i ulike debatter om den brede venstresidens fremtid vil også kunne hente gode argumenter og slagord fra boken.

Men er Marsdal og forlaget Manifest fornøyd med å levere et godt journalistisk og agitatorisk produkt? Har de ikke satt seg som mål å være premissleverandør og tankesmie for venstresiden? I så fall leverer ikke denne boken varene, og det interessante er at den kanskje i seg selv gir en begrunnelse for hvorfor det må bli slik.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste