Annonse
04:00 - 03. oktober 2008

La det flyte

Vi kan ikke stanse den globale oppvarmingen, og isbjørnene trenger ingen redningsaksjon. Så hvor mange tusen milliarder skal vi sløse bort på det?

Et ikon: Bilder av isbjørn på smeltende isflak er blitt symbolet på klimakrisen. I sin siste bok forteller Bjørn Lomborg at det finnes flere isbjørn enn noensinne. Og folk hater ham for det, skriver Erik Tunstad.
Annonse

De siste årenes miljøvekkelse – klimasaken – har gitt oss en del merkelige opplevelser. Den kanskje pussigste har vært at diskusjonens mest pragmatiske og faktaorienterte aktør har endt opp som klimaalarmistenes mest elskede hatobjekt.

Nå er den siste boken til Bjørn Lomborg oversatt til norsk. Og med en forside prydet av ikonet «Isbjørn på et isflak», kan vi ikke se bort fra at den kan selge noen eks. Det hadde i så fall ikke gjort noe. Lomborg stiller i boken Hold hodet kaldt (originalens tittel: Cool it) mer enn et par betimelige spørsmål.

Bjørnen. Isbjørnen på flaket er et av dem. De dukker jo opp overalt. Originalutgaven av australske Brian Flannerys bok The Weather Makers prydes av et nydelig maleri av Peder Balke. Den norske forleggeren turte ikke satse på noe så eksotisk, og ga oss i stedet isbjørnen. På forsida av vårens utgave av tidsskriftet Skeptic finner vi for sikkerhets skyld 60 eller 70 bjørn på like mange flak, og når så du sist Stoltenberg uten en? Ok, kanskje i går – men det er blitt litt mange av dem.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste