Annonse
04:00 - 05. desember 2008

Kvinner i kamp

Må man tenke på kjønn absolutt hele tiden? Ja, slår en ny bok om kjønn hardt fast.

Kjønn i bevegelse: Det er fint å tenke relasjonelt om mennesket, men skal vi tenke kjønn absolutt hele tiden? Jeff Koons’ skulptur Kvinne i badekar (1988) foran Eric Fischls maleri Søvngjenger (1979) på utstilling i Basel. Foto: Georgios Kefalas/Scanpix
Annonse

Å innrømme at man liker å lese kjønnsteori er i mine miljøer ikke bare som å bevege seg inn i et minefelt. Det er som å gå rett bort til første mine og trampe resolutt på den. For vi snakker, tross alt, om rent sludder som får visse mannehoder til å eksplodere.

Sprengning er vel også det man gjerne forbinder med teoriene vi her snakker om. Man har ønsket å sprenge igjenboltede dører, dørene inn til selve mannEdommen. Det hegemoniske manneveldet. Antologien Kjønnsteori er et forsøk på bredest mulig å dokumentere hvordan ting har utviklet seg fra et feministisk utgangspunkt til å bli «et eget fagfelt med sine egne distinkte spørsmål og grunnlagsproblemer». Mon det. Femten av sytten bidragsytere er kvinner og 35 av 36 beskrevne teoretikere er kvinner – og man skal være bra nedsnødd for å tvile på at dette er kvinner i kamp. Det lukter fortsatt svidd av knallgul feminisme.

Sunne fettsyrer. Men altså, jeg liker den anti-essensialistiske prosesstenkningen som kjennetegner mye av kjønnsteorien denne boken legger frem. Man gjør og blir kjønn, på samme måte som man blir utadvendt, mektig, prektig og hva annet man nå kan bli. Kjønn og kjønnsforskjeller er alltid i bevegelse, under utvikling. Det såkalt naturlige må avkles. Det er selvsagt alltid bra å utfordre fastlåste dikotomier og tilvente sannheter, omtrent som det er bra med sunne fettsyrer og moderat med trim.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.