Annonse
04:00 - 22. august 2008

Kulturkollisjon

Friheten, kjærligheten, kunsten skildres i lys av et raknende tokulturelt ekteskap i Kiøsteruds nye roman.

Patos: Mye voldsom patos og få overraskelser i Erland Kiøsteruds nye roman. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Drammensrederen Mads Bugge og egyptiske Medé traff hverandre under eventyrlige omstendigheter i Egypt, der hun hjalp ham å smugle et gammelt, antatt verdifullt manuskript ut av landet. Medé har ofret alt for kjærligheten, fulgt med sin erobrer til Norge og kan aldri vende tilbake. Men på nåtidsplanet i romanen er lykken fraværende, kjærligheten vanskelig å få øye på.

Dramatisk historie. Perspektivet i romanen ligger vekselvis hos Mads og Medé, og berøringspunktene er få. Mads er fokusert om rederiet han nettopp har overtatt ansvaret for og kunstsamlingen han forsøker å bygge opp, og lengter etter frihet fra ansvar. Medé lengter etter det fullendte fellesskapet i kjærligheten, og er rasende sjalu på kunstkonsulenten Mads samarbeider med og overbevist om at han er utro. Hun føler at han overhodet ikke ser henne lenger. Selv kunsten er hun sjalu på.

Det er virkelig som om de lever i to forskjellige verdener, avstanden synes uoverstigelig, og romanen igjennom er møtene mellom dem bare korte sammenstøt. Medé stiller seg opp og krever at han skal se og forstå henne, gjerne midt i et fylt møterom, og Mads rygger unna. Og hvordan skulle han vel svare på Medés visdomsord?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.