Annonse
04:00 - 19. desember 2008

Israel og verdens ondskap

Herman Willis fremstiller israelere som ansvarlige mennesker, uten huggtenner og utøy i pelsen.

God og nødvendig: Herman Willis’ bok er en viktig påminnelse for alle dem som tror at verdens problemer ville ha vært løst om alle mente det samme. Gravene på militærkirkegården i Jerusalem er pyntet med flagg i anledning den israelske helligdagen Yom Hazikaron hvor man hedrer veteraner og minnes sine falne, 7. mai 2008. Foto: Joe Klamar/Scanpix
Annonse

Er det ikke mulig å slippe? Må vi få enda en bok om Midtøsten, Israels og palestinernes skyld og uskyld – og til sist tingenes egentlige sammenheng? Vi må nok det. Etter NRKs og Palestinakomiteens årelange bravader er det mye som må rettes opp i informasjonsarbeidet. Kanskje vi kunne ønske oss en ny stemme som ikke bare gjentar alt det vi har hørt fra før. Nå har vi fått nettopp det.

Herman Willis har skrevet en god og nødvendig bok om «Israels triumf og tragedie». Han har kalt den Katten og elefanten, men boken kunne like gjerne hett «Rødhette og ulven». Dyremetaforene i tittelen er et av de ganske få trekk ved Willis’ utgivelse som jeg ikke kan forsone meg med. Hvordan kan verdens femte sterkeste militærmakt, et moderne, åpent demokrati og et høyteknologisk avansert samfunn ligne på en katt? Hvordan kan den etterhengende, brølende og blodtørstige islamske fundamentalismen – i sammenstilling med katten – ligne på en elefant? Jeg tror at Willis i begge tilfeller kunne ha valgt hvilke som helst andre dyr og kommet inn på et mer meningsfullt spor. Hva med «Bjørnen og reven»? Men spør meg ikke hvem som er hvem.

NRK. Når det er sagt, er boken skjødesløst velskrevet og sympatisk i sin anarkisme. Det er jo merkelig at politiske meninger som, frem til Oslo-prosessen, var common sense i Norge – vennskapet med Israel var jo en hovedartikkel i sosialdemokratiets trosbekjennelse – nå bare kan hevdes av en forfatter som er kjent for å oppsøke det spektakulære og aldri har skydd paradokser. De antiisraelske holdningene er nå så stuerene i norsk offentlighet at man utilslørt tar antisemittiske utblåsninger i forsvar og gir dem kronikkplass i landets største avis. NRK bruker ordet «jødifisering» om Israels forsøk på å få en viss kontroll over de omkringliggende områder. Subteksten er at nazistenes «arifisering» i mellomkrigstiden nå er slått om i en motsatt, men analog «jødifisering» i de tidligere ofrenes regi. NRK mener åpenbart at staten Israel betjener seg av Hitlers metoder. Hvis det virkelig er meningen, synes jeg at de skal si det rett ut. For det er for dumt til å stå som en luftig insinuasjon.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste