Annonse
04:00 - 12. desember 2008

Hjertets forrykte tale

Wolfgang Koeppens debutroman fra 1934 er en penetrerende ærlig beskrivelse av en ung manns avsindige forelskelse.

Umulig kjærlighet: Wolfgang Koeppens debutbok har selvbiografiske trekk. Bokens Friedrichs uforløste kjærlighet til Sibylle speiler Koeppens langvarige avstandsforelskelse i skuespillerinnen Sybille Schloss (t.h.).
Annonse

Etterkrigstidens mest berømte tyske forlegger, Suhrkamps Siegfried Unseld, holdt etter sigende liv i Wolfgang Koeppen (1906-1996) i flere tiår i påvente av en ny stor roman. Den kom aldri. Historien sier mye om både Koeppens posisjon og Suhrkamps holdning til forfatterøkonomi. For selv om han stadig ble hyllet som en av Tysklands store stilister, forstummet Koeppen etter Døden i Roma (1954, norsk utgave 2007) og offentliggjorde i lang tid knapt annet enn reisebøker skrevet på oppdrag.

Taushet fører som kjent ofte til rykter, og spekulasjonene ble ikke færre da den fryktede litteraturkritikeren Marcel Reich-Ranicki allerede i 1961 forsøkte å forstå forfatterens taushet på bakgrunn av den lunkne mottagelsen hans banebrytende romaner først fikk. I et intervju med stjernejournalisten André Müller ble Koeppen i 1991 spurt om han ikke hadde dårlig samvittighet for at forlaget betalte hans livsopphold uten å motta flere bøker.

Til det svarte han: «En forfatter er en langsiktig investering for et forlag. En eller annen gang får de pengene sine tilbake, selv om det ofte først er etter forfatterens død.» Forlaget har for lengst fått sine penger tilbake. Frem til 2011 utgir de hans samlede verk og etterlatte papirer i 14 bind. På norsk foreligger nå Koeppens debutbok i Sverres Dahls fine oversettelse. Det er kanskje ikke et mesterverk, men selv i de svakere partiene, i skjøtene og overgangene, peker den fremover mot Koeppens kunstferdig sjelfulle prosa fra romanene på begynnelsen av 1950-tallet. Synsvinkelskiftene og den fleksible, tankestrømlignende skrivestilen er fullt på høyde med den språklige kraft og særegne collageteknikk han senere perfeksjonerte og ble berømt for.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste