Annonse
04:00 - 11. januar 2008

Håp på pa­pi­ret

Syv de­bu­tan­ter gir hå­pe­ful­le frem­pek for norsk ly­rikk. Si­men Ha­ge­rup le­ser 2007-kul­let.

Annonse

Den norske samtidspoesien er hummer og kanari. Noen bøker kan ha en helt mirakuløs effekt, mens andre kan være en ren plage å lese. Sløvhet og ferdige løsninger er regelen for mye av det som trykkes.

Høstens debutanter skriver seg ganske smertefritt inn i samtidspoesien med bøker som jevnt over er fine å lese. Flere av bøkene har et rituelt preg, ikke fordi de tar tradisjonelle, besvergende troper i bruk (selv om det finnes dem også), men gjennom organiseringen av stoffet.

Stramt. Et slikt rituelt verk er Hege Susanne Bergans Ikke noe av dette står om livet, som gjenforteller et avsluttet forhold mellom en eldre, gift mann og en ung kvinne/jente. Samlingen består av helt korte, aforistiske dikt og synliggjør emnet gjennom sjablonger («Jeg har gode jernverdier/ våkner tidlig og går på lesesalen/ baker rundstykker på søndager og går tur» eller: «En pose/ til å ha mat/ og barn i»).

Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker