Annonse
04:00 - 31. oktober 2008

Geniet Wergeland, nøkternt sett

Odd Arvid Storsveens undrende historikerblikk ser mye, men trenger neppe gjennom kunstnersjelen til Henrik Wergeland.

Annonse

Henrik Arnold Wergeland ble født i Kristiansand 17. juni 1808. Faren, strilen Niels Halvor Vergeland Beraas hadde da for lengst forfinet navnet sitt til Nicolai Wergeland, gjort karriere som geistlig kulturpersonlighet i Christiansand og i 1807 giftet seg med borgerdatteren Alette Thaulow. Familien flyttet til Eidsvoll i 1817 og allerede i 1819 sendes Henrik, nå den eldste av fem søsken, til Christiania for å gå på skole. Senere oppholder han seg stort sett her eller på Eidsvoll, kun avbrutt av tre reiser, en til Stockholm, en til Vestlandet og en til Paris via England.

Etter mange tumulter oppnår Wergeland stilling som riksarkivar, gifter seg endelig i 1838, og dør bankerott i en alder av 37 år i 1845 etter et langt og mye omtalt sykeleie. I de omtrent 20 årene han får som aktiv forfatter, presterer Henrik en helt ut ufattelig mengde skjønnlitteratur og sakprosa som fremdeles ikke kan unngå å overvelde den som måtte ha tid og energi nok til å sette seg inn i dette krevende verket.

Uten like. Den tålmodige og flittige Wergeland-leser forstår gradvis at hun står overfor det man med romantikkens egen terminologi må kalle et geni. Et vaskeekte, uomtvistelig geni som pøser ut innfall, stemninger og bilder i hektisk syntaks og finurlige vers mens han lever et til tider omtumlet liv. Et liv som byr på både pikante anekdoter og tragiske tablåer. Dette er norsk litteraturs eneste rene geni, også fordi han levde i en tid der han tross alle karrige kår og tung ideologisk motstand fikk lov til å være grensesprengende, utagerende og original. Jo lenger man kommer i vei med Wergeland, jo mer forundret blir man over at en liten, fattig kultur som den norske kan ha avfødt noe så voldsomt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste