Annonse
04:00 - 18. januar 2008

Fan­tas­tisk lit­te­ra­tur

I Gun­nar Wærness’ raritetskabinett er ordene som blad i vinden. Alt kan hele tiden bli noe annet.

Krys­nin­ger: Overgangen mellom menneske og dyr blir glidende i Gunnar Wærness’ blanding av dikt og bilder.
Annonse

Sidene i Gunnar Wærness’ bok Bli verden fremstår mer som bilder enn tekst, men de er ikke bilder i noen som helst klassisk forstand. De har elementer av mange typer visuelle uttrykk – collage, tegneserie og klipp-og-lim-bilder der figurene er klippet grovt ut, ikke fra ukeblader og aviser, men fra illustrerte, vitenskapelige verk og mytiske fortellinger. Estetikken er grovkantet og minner blant annet om William Blakes illustrasjoner til The Gates of Paradise. Bildene er mytiske, stiliserte, illustrerende – som på de gamle naturvitenskapsplansjene vi kjenner fra skolen. Det knyttes linjer til samlerkulturen som dannet seg på 1700-tallet, der raritetskabinetter og preserverte eksempler innledet den moderne taksonomien, ordningen av verden slik vi kjenner den.

Fiskefugler. Og det er nettopp den «moderne» verdens taksonomi som utfordres på en grunnleggende, konsekvent og fantastisk måte på disse sidene. Figurene er absurde krysninger av menneskets og dyrets figur. Vi finner skjeletter, skulpturer, overdimensjonerte babyer, flygefisk og fiskefugler, en hest med en svær prompesky etter seg, en saks med løvehode og kaninhode der håndtakene pleier å være. Løven sier for øvrig: «my church is made of fresh meat». Vi finner også stiliserte bygninger, trær, flammer, vann, skyer; elementer i et univers hvor ingenting har en fast plass.

Språket flagrer rundt som blad i vinden, små hvite felt av språk som kan minne om tegneseriens snakkebobler. Talen eies av tingene og dyrene: spurvehodet på en liten bjelle, sauene på hyrdens mark, skulpturen, salamanderen, oksehodet som sitter på babykroppen. Språk forekommer også som løse fragmenter av (både norske og engelske) ord som befinner seg på samme plan i billedflaten som de andre elementene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.