Annonse
04:00 - 21. november 2008

En verden av vinter

I Eit vintereventyr møter vi en brutal verden med innesperring, straff og død. Men Jan Roar Leikvoll insisterer på at han har skrevet en kjærlighetsroman.

Nådeløst direkte: Først da Jan Roar Leikvoll kastet alt han hadde lært om moderne litteratur på bålet, klarte han å skrive en av høstens mest omtalte debuter, romanen Eit vintereventyr.
Annonse

Jan Roar Leikvoll har gått på skrivekunstakademiet, og sier selv at det er det eneste i bakgrunnen hans som knytter ham opp mot litteratur. For noen år siden holdt han til og med på å gi opp forfatterdrømmen. Men han holdt fast ved den, og er svært bevisst å ha skrevet en annerledes bok i og med Eit vintereventyr. Det viste seg å være lurt: Leikvolls roman har pekt seg ut som en av høstens mest interessante debuter, med til dels svært gode kritikker i dagsavisene.

Et eksperiment. Scenen er en fangeleir, vinteren er i ferd med å sette seg, på en måte er det alltid vinter der, i hvert fall hvis det er menneskelig varme som måles. Det er en debut med et sterkt og annerledes tema, ikke en liten roman om for eksempel det å skulle skrive sin første roman og gå mistrøstig i gatene.

– Faktisk skrev jeg på en mer tradisjonell roman som jeg sendte inn til forlaget, og de likte godt det jeg skrev, men noe manglet. Jeg var 33, jeg ville bli antatt, og så la jeg den boken til side. Nå, tenkte jeg, skal jeg gjøre et eksperiment. Jeg skal gå i en helt annen retning. Alt jeg har lært om moderne litteratur, hvordan den skal være og fungere, alt det kaster jeg på bålet. Så jeg brøt mine egne grenser og skrev rett ut. Og da kom faktisk Eit vintereventyr ganske lett. Tekstlig. Tematisk var det en vanskelig bok å skrive.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker