Annonse
04:00 - 26. september 2008

Uansvarlig redaktør

To av høstens bøker setter vanlig folkeskikk til side. Redaktør Halvor Fosli står bak begge.

Annonse

Pseudonymet Amal Adens Se oss og Mia Gundersens Jeg er Mia har begge fått massiv oppmerksomhet og store oppslag i mediene. Den første boken, en førstehåndsberetning fra det somaliske miljøet i Oslo, deler sitt naivistisk ekspressive uttrykk med Aftenpostens Si ;D-sider. Den andre boken ligger tett opp mot formelen i Se og Hør. De to bøkene befinner seg dermed på motsatt ende av viktighetsskalaen. Den første er åpenbart nødvendig – ikke minst for henne som har skrevet den, en somalisk kvinne i tyveårene. Den andre, enda mer om Mia Gundersen og litt om flere andre, er like åpenbart overflødig.

Debatten i kjølvannet av begge har dreid seg mindre om innholdet i bøkene enn om hvem som snakker. Og om hvem som har ansvar for det som blir sagt. Hvem skal de som føler seg truffet av innholdet, forholde seg til? Forfatteren, forlaget eller avisene som bringer historiene videre?

Spørsmålet i den pågående debatten om etiske retningslinjer for bokutgivelser, har dreid seg om behovet for en Vær Varsom-plakat i forlagsbransjen. Kjell Inge Røkkes beslutning om å melde Dagbladet og VG inn for PFU, på grunn av oppslagene med utgangspunkt i et avsnitt i Mia Gundersens bok, bidrar til en opprydning i ansvarsforholdet. Røkke skriver i begrunnelsen, som kan leses på Aftenpostens nettsider, at det er uaktuelt å gå til injuriesøksmål mot Gundersen, blant annet fordi hun hadde «forlaget i ryggen».

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse