Annonse
04:00 - 11. juli 2008

Et drama fra kjelleren

Kom, så leser vi et skuespill.

Annonse

Å lese Arne Lygres Dager under kan gi assosiasjoner til Josef Fritzls mye omtalte skrekkjeller. Også i Lygres nye skuespill er det en mann (Eier) som holder mennesker innesperret i en kjeller. Men til forskjell fra Fritzl er det ikke sine egne familiemedlemmer Eier holder innesperret, det er snarere ukjente ungdommer som han vil holde unna «miljøet».

Miljøet må her forstås som det belastede miljøet på gaten. På den ene siden viser Eier en omtanke for disse menneskene – han har intensjon om å redde dem. På den andre siden holder han dem fanget og under kontroll, han gir dem frihet i porsjoner. Slik sett reiser skuespillet spørsmål om hva som skiller rett fra galt og godt fra ondt, og hvor langt man kan gå for å «hjelpe» andre.

Fysisk og abstrakt. Kontrollen Eier har over sine fanger arter seg selvfølgelig fysisk, gjennom restriksjoner, tvang og vold. Men kontrollen har også en mer abstrakt side. Gjennom inngrep i ungdommenes fysiske tilværelse kontrollerer han også en del av deres historie, en del av dem selv som han ikke kan gi tilbake selv om han setter dem fri. Om stykket spør om man kan gå så langt som til å berøve folks frihet for å «hjelpe» dem, så stiller det også spørsmål om hvor langt man kan gå for å røve sin frihet tilbake. Disse aspektene ved skuespillet gjør at det ikke bare stiller spørsmål, men også snur om på situasjonen og stiller motspørsmål.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.