Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Vulgærklassisismen

Hvorfor er eksperter på antikken så stolte av sin nedrighet?

Aristofanes: Hans diktning er hinsides enhver bluferdighet.
Annonse

Når jeg nå omsider har fått tillatelse av Morgenbladet til å skrive litt mindre om meg selv, og litt mer om antikken og hvordan den traderes i dag, går jeg like gjerne til bladet Klassisk Forum. Jeg vil nødig være lettvint hønisk på bladets bekostning, og faktisk mistenker jeg at mange av klassisistene ville kunne drite meg ut hvis jeg var det. Jeg er kort sagt redd for klassisistene, og for at jeg ikke helt skjønner humoren deres.

Flaggskipet til Klassisk Forum er arkeolog Siri Sandes spalte “Antikviteten”, som starter med en stein, et avgrenset objekt, og spinner ut digresjonsrike kulturstudier derfra. For hva er det som er avbildet på steinen? Og hva er selve steinen? Hvilken sammenheng inngikk den i? Dette gir gåter for etterforskeren, og for dem som vil lære og som tåler å lese ting de knapt nok forstår, er disse spaltene historisk krim og spenning god som noen.

For bak det støvete og borgerlige navnet Klassisk Forum skjuler det seg et esoterisk forbund, nemlig Norsk Klassisk forbund. Dette forbundet av konspirasjonsteoretikere har lenge bygd sin virksomhet på forskningsresultatet “en pikk er en pikk” (se Jon Iddengs anmeldelse av I seng med romerne: Køn og sex i det antikke Rom i nyeste nummer av Klassisk Forum), og arrangerer ellers de mykpornoseminarer (ibid.), formodentlig til ære for klassisister som Mathilde Skoie og Thea Selliaas Thorsen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.