Annonse
04:00 - 27. april 2007

Ville blitt dømt i PFU

Hvis historien om Memo ble trykket i en avis, ville forfatterne blitt felt av Pressens Faglige Utvalg på flere punkter. Denne utgivelsen er uforsvarlig, skriver anmelderen.

Uetisk: Forfatterne av Kaptein Memo lar verken Kristine Moody (bildet) eller ledelsen i Avishuset Dagbladet legge frem sin versjon av hva som skjedde. Foto: Memo
Annonse

Boken Kaptein Memo består av 200 sider sammenhengende, sterke beskyldninger mot redaktør Kristine Moody og ledelsen i Avishuset Dagbladet fra to journalister som jobbet i det havarerte magasinet fra mars 2006 til nedleggingen i september samme år. Reporterne Sigurd Smidesang Rønningen og Reidar Mide Solberg mener at ledelsens amatørisme førte til Memos kollaps. Moody var retthaversk, overkjørte sine ansatte og var dessuten altfor Frp-vennlig. Ledelsen i utgiverselskapet trodde på eventyrtall for opplag og overskudd, sørget aldri for skikkelig salg og distribusjon og holdt dessuten de katastrofale opplagstallene (cirka 5000) skjult både for redaksjonen og annonsørene. Alt dette kan naturligvis være sant. Problemet er at verken Moody eller ledelsen i Avishuset Dagbladet på noe punkt får legge frem sin versjon av hva som skjedde.

En av den offisielle presseetikkens viktigste og mest konsekvent håndhevede bestemmelser, er at den “som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger”. Følgelig: Hvis Rønningen og Solberg hadde laget en kortversjon som ble trykt i en avis, ville redaktør Moody og direktør Cato Hellesjø sannsynligvis fått medhold i en klage til Pressens Faglige Utvalg. Men når forfatterne, som fortsatt er aktive journalister, gjør beretningen lang nok og utgir den i bokform, gjelder ikke lenger Vær Varsom-plakaten. Kristine Moody har derfor ingen å klage til.

Dobbeltrolle. Forfatterne presiserer riktignok at “de fem personene som satt med det daglige ansvaret for nyhetsmagasinet Memo ikke har ønsket å bidra til boken. De har også avvist å lese gjennom manus før boken gikk i trykken.” Er det tilstrekkelig?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse