Annonse
04:00 - 28. september 2007

Ver­dens øs­ters

Tor­grim Eg­gen skri­ver lærd om en by som er verd opp­merk­som­he­ten.

Fra syn­dens pøl til Dis­ney: Det er ingen tvil om at dette har vært et overskuddprosjekt for Eggen. Foto: Scan­pix
Annonse

Du har sikkert sett en reproduksjon av Saul Steinbergs omslagsillustrasjon for The New Yorker, en utgave fra mars 1976. I mannens karakteristiske strek ser vi verden slik den muligens blir sett fra Manhattans 9. aveny. Halvparten av billedflaten dekkes av 10. aveny og Hudson-elven, så er det fem amerikanske byer, tre stater og litt uspesifisert ørken etter New Jersey. I randen etter Stillehavet kan man skjelne tre landområder kalt Japan, Kina og Russland.

Dette indikerer ikke (bare) at den gjengse Manhattan-boer er selvopptatt og ikke vet spesielt mye om verden utenfor øya. Det er også et bilde på at Manhattan er en verden i seg selv. Ikke bare en verden av opplevelser, men på mange måter et tverrsnitt av verden og dens befolkning. Som har råd til å bo der, vel å merke.

Forfatter, skribent og levemann Torgrim Eggen vet dette. Og som de fleste som besøker byen, er han svært fascinert av den. Så fascinert at han har laget en bok om byen, eller i hvert fall en innholdsrik, variert essaysamling med utgangspunkt i den. Hver eneste skrivende sjel vet hvor inspirerende for pennekloa et besøk i New York kan være. Det eneste som konkurrerer må være det å få barn, eller det å se flyene fyke inn i World Trade Center. Så det må regnes som et lite kupp når Eggen nå kommer med denne boken, en bok som umuliggjør lignende prosjekter de nærmeste årene. Synd for de mange som har lyst, men so it goes.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse