Annonse
04:00 - 05. oktober 2007

Ubrukelige utopier

Det er de uelegante kompromissene som gir gode økonomiske systemer – ikke elegante utopier.

Konspiratorisk: Naomi Kleins stemme som agiterende journalist dominerer i Sjokkdoktrinen.
Annonse

En krise eller katastrofe virker som en katalysator for samfunnsendring. Statskupp rommer lignende politiske muligheter. Den som ønsker å endre samfunnet må derfor ha ideene og planene klare i påvente av urolige tider. I Sjokkdoktrinen tolker Naomi Klein markedsoffensiven i verden de siste tredve årene som en effektiv utnyttelse av slike muligheter. Det er dette hun sikter til med undertittelen katastrofekapitalisme på fremmarsj.

Ifølge Klein ble katastrofekapitalismen født gjennom det blodige kuppet i Chile i 1973. Etter det har den vært på stadig fremmarsj overalt i verden hvor det er urolig nok for nye erobringer. Klein gjennomgår mange eksempler, ikke bare fra Chile, men også fra land som Argentina, Uruguay, Bolivia, England, Kina, USA, Polen, Russland, Indonesia, Irak, Sri Lanka og Sør-Afrika. Kommer ikke de nødvendige krisene av seg selv, hevder hun, kan de skapes gjennom tallmanipulasjon eller sosial ingeniørkunst.

Konspiratorisk tone. Selv om eksemplene hun tar opp kan være velkjente, er sammenstillingen av dem i Sjokkdoktrinen original og tankevekkende. Resultatet er en bok som er vel verdt å lese for den som også er forberedt på litt polemikk og noen tendensiøse tolkninger. Med hele 575 sider til disposisjon kunne man kanskje vente litt mer plass til argumentasjon. Men dette er en journalists agiterende fremstilling med rikelig plass til skurken i historien, nobelprisvinner i økonomi og den mest fremtredende markedstilhenger i det forrige århundre, Chicago-økonomen Milton Friedman.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse