Annonse
04:00 - 05. oktober 2007

Ubrukelige utopier

Det er de uelegante kompromissene som gir gode økonomiske systemer – ikke elegante utopier.

Konspiratorisk: Naomi Kleins stemme som agiterende journalist dominerer i Sjokkdoktrinen.
Annonse

En krise eller katastrofe virker som en katalysator for samfunnsendring. Statskupp rommer lignende politiske muligheter. Den som ønsker å endre samfunnet må derfor ha ideene og planene klare i påvente av urolige tider. I Sjokkdoktrinen tolker Naomi Klein markedsoffensiven i verden de siste tredve årene som en effektiv utnyttelse av slike muligheter. Det er dette hun sikter til med undertittelen katastrofekapitalisme på fremmarsj.

Ifølge Klein ble katastrofekapitalismen født gjennom det blodige kuppet i Chile i 1973. Etter det har den vært på stadig fremmarsj overalt i verden hvor det er urolig nok for nye erobringer. Klein gjennomgår mange eksempler, ikke bare fra Chile, men også fra land som Argentina, Uruguay, Bolivia, England, Kina, USA, Polen, Russland, Indonesia, Irak, Sri Lanka og Sør-Afrika. Kommer ikke de nødvendige krisene av seg selv, hevder hun, kan de skapes gjennom tallmanipulasjon eller sosial ingeniørkunst.

Konspiratorisk tone. Selv om eksemplene hun tar opp kan være velkjente, er sammenstillingen av dem i Sjokkdoktrinen original og tankevekkende. Resultatet er en bok som er vel verdt å lese for den som også er forberedt på litt polemikk og noen tendensiøse tolkninger. Med hele 575 sider til disposisjon kunne man kanskje vente litt mer plass til argumentasjon. Men dette er en journalists agiterende fremstilling med rikelig plass til skurken i historien, nobelprisvinner i økonomi og den mest fremtredende markedstilhenger i det forrige århundre, Chicago-økonomen Milton Friedman.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.