Annonse
04:00 - 19. oktober 2007

Svar­te­re enn nat­ten

Ti­ger Gartés de­but­ro­man be­ly­ser at det enes­te som er ver­re enn å bli gam­mel, er å være ung.

Mørk opp­vekst: Debutanten med pseudonymet Ti­ger Garté har skrevet en mørk bok om ung­doms­ti­den i Byg­de-Nor­ge.
Annonse

Om jeg noen gang skulle bli tilbudt å få leve mitt liv om igjen, tror jeg at jeg ville takket pent nei. Det er i alle fall den klare følelsen jeg sitter igjen med etter å ha lest Tiger Gartés debutroman Burnout. Den handler ikke om det krevende karriere- og utelivet i storbyen, selv om tittelen skulle tilsi noe lignende. Den handler om noe adskillig mørkere. Den handler om ungdomstiden, i Bygde-Norge.

Storesøsters sexliv. Det begynner så uskyldig, og som en tilfeldig opplukket norsk oppvekstroman, med epleslang, og alt mulig spik og faenskap som unge gutter kan få seg til å gjøre. Vi følger Trym og hans nabo og bestelekekamerat Robban i deres småtriste hverdag i Surnadal, i korte kapitler, små episodiske glimt: hyttebygging, bortgjemt fyrverkeri, bussjåfører, høyspentledninger, storesøstre som puler hele tiden.

Alt dette er jo vel og bra, men hvorfor lese dette nå, dette er jo snarere tiden for å oppsøke bibliotekenes gamle, slitte Doris Lessing-eksemplarer, ikke atter en stygg-lun barndomsskildring? Jo, for ennå er ikke alle fortellingene hentet ut av bygdelivet, til tross for dets brede nedslag i det norske litteraturfeltet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse