Annonse
04:00 - 23. mars 2007

Skremmende om kjærlighet

Pirjo Hassinen har skrevet om roman om kjærlighetens vilkår i overvåkningens tidsalder.

Pirjo Hassinen: I romanen gir hun et skremmende bilde av en samtid der alle er seg selv nærmest.
Annonse

Har en mann som er lammet fra halsen og ned noen tiltrekningskraft på kvinner? Ja, hvis han har penger, ser denne romanen ut til å si.

Ari, bokens jeg-forteller, er blitt lam fra halsen og ned etter en ulykke. Han bor på et privat pleiehjem der han blir badet og får tømt tarmen regelmessig. I denne situasjonen opptar tapet av seksuell kapasitet ham intenst. Han er forelsket i kona, og fantaserer om henne ustanselig. Hun er tiltrekkende, og han mistenker at hun har et forhold til en annen. Sjalusien driver ham til vanvidd. I løpet av teksten erkjenner imidlertid Ari sin lammelse som et livsvilkår, og denne erkjennelsen innebærer at han kanaliserer sitt seksuelle begjær og sin besittertrang over i rent maktbegjær.

Begjær. Temaene romanen tar opp, vekker ubehag. Er voksne mennesker virkelig så hensynsløse i sin trang til å tilfredsstille eget begjær og kjærlighetslengsel at de rått utnytter den svakeste part? Denne teksten er i hvert fall ikke optimistisk på kjærlighetens vegne:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse