Annonse
04:00 - 21. september 2007

Sårt og hu­mo­ris­tisk

Odd W. Surén er best når han lar sine ho­ved­per­so­ner ten­ke på and­re.

Tro­ver­dig: Odd W. Suréns små his­to­ri­er og si­tua­sjo­ner blir be­tyd­nings­ful­le på uan­strengt vis.
Annonse

Adgangstegn inneholder fem fine noveller om menn som ikke føler seg hjemme i verden, én fordi han våkner i Slottsparken etter Aschehougs hagefest med blackout og uten sko og jakke, en annen fordi han har sonet en dom for drap, andre igjen uten noen åpenbar grunn. Det er underholdende og morsomme noveller, som er troverdige i sin fremstilling av verden slik akkurat disse outsiderne opplever den. Slik kan den drapsdømte tenke, etter at lensmannen med den fryktelig skjeve munnen har vært der som stedfortreder for sosialkontoret: «Etterpå tenkte jeg at Samfunnet tross alt ville meg godt, det var derfor det kom til meg med skjevt ansikt, med et skadet og ødelagt ytre. For at jeg ikke skulle føle meg truet. For at det ikke skulle knuse meg med perfeksjon.»

Selvhøytidelige outsidere. Det er mange slike overraskende og fine beskrivelser i samlingen, men det er også mye jeg opplever som troverdig og «riktig», som ikke gjør inntrykk. Det er slett ikke alltid jeg klarer å la meg engasjere når disse sårbare og arrogante, selvironiske og selvhøytidelige outsiderne reflekterer rundt sin egen situasjon. Det fins så mange slike menn i litteraturen, mye her virker litt for kjent.

Men når personene i Adgangstegn er mer fokusert på omverdenen, når de tenker på eller møter andre mennesker, får novellene en annen intensitet og betydning. Som i dette lille glimtet av den drapsdømtes «framtidsplanlegger», som kommer fra Mjøsbygdene: «Dialekten hennes gjorde alt til praktiske spørsmål, syntes jeg. Det abstrakte ble konkret, det luktet jord og sagflis. Nå ære på tide å sjå framover, Njål, kunne hun si, og jeg så meg selv stå å skue utover en åker.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse