Annonse
04:00 - 21. desember 2007

Såre øye­blikk

Siv Kris­tin Rotevatn er god til å frem­stil­le av­stan­den mel­lom men­nes­ker.

Ensomt: Rotevatn har skrevet en sår og fin bok om mislykkede forsøk på kontakt.
Annonse

Siv Kristin Rotevatn debuterte som lyriker i 1998, og har siden gitt ut én roman og én novellesamling før årets bok, Vardøger. Den inneholder ni korte noveller som alle utforsker opplevelser av nærmest uoverstigelig avstand mellom mennesker og av at grenser viskes ut og sammenhenger går tapt. Her er kjernefamilier i oppløsning, sykdom og forestående dødsfall, savn og (stort sett) mislykkede forsøk på kontakt og fellesskap.

Såre øyeblikk. Samtalene og relasjonene i boken er dysfunksjonelle; personene er stort sett ute av stand til å se hverandre og er ofte avvisende når den andre forsøker å åpne for en dypere samtale, alvor og kontakt. Men det stopper gjerne ikke den kontaktsøkende; det er noe innbitt og insisterende over dem, noe desperat.

I tittelnovellen går en 72 år gammel dame tur med datteren sin, som hun gjør hver fredag, og forsøker å dele fremmedfølelsen som har kommet over henne. Hun når ikke frem. Likevel sier hun til slutt, idet datteren gjør seg klar til å dra: «Jeg vet ikke hvor mange ganger i løpet av dagen jeg løfter opp telefonen, enten fordi den ikke ringer, eller fordi jeg så gjerne vil ringe til deg men ikke får meg til det.» Hun får ikke noe svar, datteren bare drar, og det er ikke vanskelig å forstå. Morens betroelsestrang er så voldsom at situasjonen blir umulig (avvisningen er heller ikke endelig; novellen munner ut i et slags løfte om noe annet).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste