Annonse
04:00 - 23. mars 2007

Olympisk galskap

Satirikeren Lukian viser at det en gang må ha funnes sunt folkevett.

Olympisk symbol: Diskoskasteren av Myron, midten av 400-tallet f.Kr.
Annonse

– D’you really like this Olympic shit?, spurte Highway Steve en gang, og refererte da til den moderne formen for olympiske leker, slik de har blitt arrangert siden man i 1896 fant det for godt å opprette en moderne versjon av de antikke lekene. Eller versjon og versjon. Det er vel snarere en fri fiksjon. For hva vet man egentlig om de antikke lekene?

Noe vet man. Etter tradisjonen skal de første antikke lekene i Olympia ha blitt arrangert i år 776 f.Kr., og det kan faktisk stemme. Den eneste øvelsen ved dette arrangementet var en stadionsprint – stadion var en måleenhet på gresk, omkring 192 meter. Deretter ble lekene arrangert 276 ganger samme sted, hvert fjerde år uten ett eneste unntak, helt fram til de som hedensk festival ble forbudt av det kristne Romerriket i år 394 e.Kr.

Det var vanligvis august eller september. Det var vognløp med hester, bueskyting og løp i full rustning. Ingen lagsport, ingen ballsport og ingen svømmeøvelser. Den berømte femkampen besto av diskos, spydkast, lengdesprang (stille lengde med håndvekter og akkompagnert av fløytemusikk!), sprint og bryting.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse