Annonse
04:00 - 25. mai 2007

Økonomi på skinner

Så mye hadde vi, så mye ga vi bort, så mye fikk vi igjen. Erling Røed Larsen har skrevet boken Økonomi på trikken.

Gøy med tall: Erling Røed Larsen – forfatteren av Økonomi på trikken – snakker om økonomi som Knut Jørgen Røed Ødegaard snakker om astronomi: begeistret og energisk.
Annonse

Har vi råd til sekstimersdagen? Nei. Er det verdt det å opprettholde norsk landbruk og bosetting i distriktene? Neppe. Gjør polakker oss arbeidsledige? Nope. Er vaksiner for dyre? Nja. Bør vi innføre rushtidsavgifter i trafikken? Selvsagt. Er det bedre å eie enn å leie? Ikke nødvendigvis. Og kan bøker selges som brød? Overhodet ikke!

Dette – og mer – kunne man føle seg relativt overbevist om etter å ha lest Erling Røed Larsens rykende ferske bok Økonomi på trikken. Forfatteren vil imidlertid ikke lede oss mot slike klare og uforbeholdne konklusjoner. Boken utgjør en slags samfunnsøkonomi for lekfolk, hvor Røed Larsen ved å utrede nettopp disse spørsmålene lærer oss hvordan økonomiske fenomener henger sammen. Men som god samfunnsøkonom, og som ansatt i Statistisk sentralbyrå, vil han benekte at han faktisk besvarer spørsmålene. Han har da ikke skrevet noen katekisme!

Samfunnsøkonomen skal være som en kelner, sier Røed Larsen. Han skal bringe menyen, vise oss alternativene og informere om prisen, men han skal ikke – måtte demokratiets usynlige hånd forby! – fortelle oss hva vi skal ha til middag. Men er det da et problem at valgene kan oppleves som opplagte etter at Røed Larsen har anrettet alternativene og pekt på prislisten?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse