Annonse
04:00 - 16. mars 2007

Også jeg frykter døden

J. M. Coetzees debutroman konfronterer leseren med menneskelighetens grenser.

J.M. Coetzee: Skaper nærhet.
Annonse

For noen år siden forleste jeg meg på Coetzee og ble vegetarianer. Etter grundige overveielser kom jeg nylig frem til at et liv basert på frukt og grønt likevel ikke er forenlig med min hunger etter mat. Jeg satte derfor grensen for akseptabel lidelse hos våre fjærkledde venner. I dag spiser jeg dyr som kan kvitre og kakle. Jeg innrømmer at jeg ikke er spesielt stolt av det. På spørsmål om hvorfor Coetzee ikke spiser kjøtt, svarte han Djurens rätt i Sverige: “Jeg synes tanken om å stappe fragmenter av lik ned i halsen er frastøtende, og jeg er forundret over at så mange mennesker gjør det daglig.”

Vietnam. Skumringsland er Coetzees debutbok fra 1974 og består av to kortromaner med nære, men ikke lett gjennomskuelige forbindelser. Allerede tittelen varsler om verkets tilslørte gåtefullhet. Første del, Vietnamprosjektet, utspiller seg i USA på begynnelsen av 1970-tallet og er en komprimert fortelling lagt i munnen på Eugene Dawn, en ung forsker som i lengre tid har arbeidet med en rapport om psykologisk krigføring i Vietnam. Dawn blir motarbeidet av sjefen, en mann ved navn Coetzee (!), som sensurerer og til slutt nekter å publisere bidraget i rapporten, en rapport som delvis er gjengitt i romanen.

Dawn blir en slags fortiet stemme som, kan vi anta, fra dypet av Coetzee har presset seg frem for å bli hørt. Dawn skriver ting som dette: “Jeg gjør fine distinksjoner. Det er om slike fine distinksjoner verden dreier seg (…) Jeg er legemliggjørelsen av intellektets tålmodige kamp mot blod og anarki.” Et annet sted heter det at “det er feil å betrakte vietnameserne som individer, for deres kultur gjør dem villige til å underordne individuelle interesser familiens, gruppens eller landsbyens interesser”.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse