Annonse
04:00 - 14. september 2007

Nytt fra gamle aviser

De første norske avisene skjuler en hittil ukjent del av norsk litteraturhistorie.

Nyslått doktor: Aina Nøding har studert litteraturen litteraturviterne har glemt og pressehistorikerne har oversett eller misforstått.
Annonse

Det finnes en norsk litteraturhistorie ingen har lest, ingen med unntak av Aina Nøding. I en fersk doktoravhandling gjenoppdager Nøding litteraturen litteraturviterne har glemt og pressehistorikerne enten har oversett eller misforstått: den som fantes i de aller første norske avisene. Her florerte oversatte stykker av 1700-tallsgiganter som Lessing, Voltaire og Benjamin Franklin, men også romaner av norske forfattere, moralske fabler, lokale leilighetsdikt, persisk poesi og Norges første prosadikt.

– Tekstmengden er overraskende stor, ja, enorm, sier Nøding.

Nøding har analysert de seks første årgangene av de tre aller første norske avisene, som alle ble etablert i 1760-årene: Christiania-avisen Norske Intelligenz-Seddeler (1763), Efterretninger Fra Adresse-Contoiret i Bergen i Norge (1765) og Trondhiems Adresse-Contoirs Efterretning (1768). På denne tiden ble de norske avisene nektet å trykke nyheter. Dette var såkalte adresseaviser – publikasjoner som trykte annonser og kunngjøringer, og altså litterære tekster og innsendt stoff. Avisene besto av fire små sider og utkom én gang i uken.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse