Annonse
04:00 - 05. januar 2007

Nerdens hevn?

Alexander Ahndoril elsket Bergmans filmer så høyt at han måtte skrive en roman om ham. Slikt blir det ikke nødvendigvis stor kunst av.

Platt fiksjon: Alexander Ahndorils roman tilbyr ikke så mye mer enn ubehagelige plattheter ikledd biografisk fiksjon, mener anmelderen. Foto: Bonnier
Annonse

Romanen bærer tittelen Regissøren, og har vakt stor oppsikt i Sverige. Å gjøre livet til en levende kunstner om til fiksjon går ikke upåaktet hen. Spesielt ikke når forfatteren av romanen faktisk mener seg å ha fanget “sannheten” om mannen som har tronet over svensk film og teater siden 1950-tallet.

Det er dette med sannheten som blir problematisk med Ahndorils prosjekt. For hva er nå egentlig sannheten om et liv? For å nøste sammen eller trenge inn i dette livet har Ahndoril trengt en smule hjelp, noe han ikke i liten grad har fått fra Bergmans egne skrifter, som selvbiografien Laterna Magica, brev og dagboksnotater. Alt tilgjengelig for offentligheten. Bergman har i uvanlig stor grad gjort sitt liv offentlig; slik har han også bidratt til å gi sitt eget liv og virke mytologisk status. Den skjøre grensegangen mellom løgn og virkelighet er et nøkkelord for hans selvbiografiske skrifter slik de er det for hans filmer.

Hva skal vi da med en roman om Bergman når han i hele sitt liv nær sagt har skrevet en roman om seg selv? Det kunne kanskje bli stor kunst av det, men i dette tilfellet er resultatet relativt klamt. Etter ti sider var min første tanke at hvis jeg leser navnet Ingmar én gang til, får jeg brekningsfornemmelser. Forfatteren ville sannsynligvis vært tjent med å fjerne Bergman fra historien og heller la det være en ren fiksjon om en regissør. Når Bergman knyttes så sterkt til romanens fortelling og alt dreier rundt en innspilling av en av hans mest nakne filmer, blir resultatet like tynt som når Håkon Gullvåg maler scener fra Oscar Wildes A Picture of Dorian Gray. Det fortoner seg som en middelmådig kunstners amøbeaktige klamring til en større stjerne for å vinne oppmerksomhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.