Annonse
04:00 - 30. mars 2007

Livets mening

Terry Eagletons blanding av Schopenhauer, Wittgenstein og Monty Python er uslåelig.

Inn i filosofien: Gjennom en blanding av Arthur Schopenhauer, Ludwig Wittgenstein og Monty Python løfter Terry Eagleton leseren med inn i overlegninger som utvikler seg til fullverdige filosofiske analyser.
Annonse

Spørsmålet om livets mening var en gang et sakralt tema. Når vi nå hører uttrykket, tenker vi kanskje først på Monty Pythons Flyvende Sirkus. “Livets mening” er et sted i språket hvor det høystemte og det komiske, det subtile og det groteske møtes. Ingen bok om saken ville ha vært tidssvarende uten å bevare en slik tvetydighet. Noen har den kontrollen over sine ord at de kan treffe blink – også når det kreves at man ser dobbelt.

Lang tradisjon. Terry Eagleton er litteraturprofessor i Manchester. Han har skrevet betydelige essays om litterære, filosofiske og kulturkritiske emner i en mannsalder allerede. Men først hans essay om The Meaning of Life (2007) har gitt ham et gjennombrudd på det internasjonale bokmarkedet.

Bakgrunnen hans er delvis irsk, og det førte ham gjennom den karakteristiske blandingen av katolisisme og sosialisme som vi kjenner fra en lang tradisjon helt tilbake til Oscar Wilde. Som Wilde lager han han sitatverdige setninger på løpende bånd og er uten skrekk for paradokser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse