Annonse
04:00 - 30. mars 2007

Kunstnerreiret

Kan en rekke store kunstnere og kjempe-egoer flytte sammen uten at det ender galt?

Huset med de rare i: Middagh Street 7 skilte seg på alle måter ut blant husene i nabolaget. Huset ble døpt "Februarhuset" av Anaïs Nin, fordi mange av beboerne var født i februar. Sherill Tippins dokumenterer husets mest intense periode i boken February House.
Annonse

Det kan minne om en film som Syv samuraier, hvor vi presenteres for personene en for en: W.H. Auden, en av Englands store diktere. Benjamin Britten, Englands største komponist i det 20. århundret. Paul Bowles, komponist som blir en fetert forfatter, og hans kone Jane, som skriver én stor roman. Thomas Mann-barna Erika, Golo og Klaus Mann – hver av dem dyktige på sitt felt i kampen for å komme ut av sin fars skygge. Carson McCullers, hvis debutroman The Heart Is a Lonely Hunter med ett slag gjør henne berømt. Gypsy Rose Lee, Amerikas mest kjente stripper, og endelig bohemen og talentspeideren George Davis, bokredaktør for Harper’s Bazaar, som i tillegg til mote også introduserer det nyeste innen kunst og litteratur.

Davis er en selskapsløve som lever om natten og kjenner gud og hvermann, og han har en drøm om å bo i et viktoriansk hus – han drømmer den faktisk flere ganger hver natt – og skape en ramme for talentfulle mennesker som er så underholdende at han ikke behøver gå ut på byen hver natt. Og med ovenstående forsamling må det sies at det lykkes.

Han møter Auden og Christopher Isherwood i London i 1938 og kjøper Isherwoods novelle Sally Bowles, som forgår i Weimar-Tyskland, der Isherwood sammen med vennene Wystan Hugh Auden og Stephen Spender levde ut sine homoseksuelle lyster ved å kjøpe unge, fattige arbeidergutter. Novellen var en forløper for boken Good-Bye to Berlin, som senere ble til et teaterstykke og til musikalen og filmen Cabaret. Novellen sjokkerte for øvrig leserne i USA akkurat slik George hadde håpet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse