Annonse
04:00 - 12. oktober 2007

Klas­sisk rei­se­skild­ring

Mid­del­ald­ren­de vest­lig mann ser bryst­vor­ter i asia­tisk land­skap.

Freu­di­ansk glipp? I Colin Thubrons reisebok Silkeveiens skygge be­skri­ves land­ska­pet plut­se­lig som bryst­vor­ter. Her fra silkeveien i Ukraina. Foto: Jan Gunnar Furuly/Scanpix
Annonse

Reiseskildringen er en fascinerende sjanger. Av og til er den kanskje på sitt beste når den er fiktiv. Som i Odyssevs’ eller Gullivers reiser. Da kan man tillate seg det meste. Meske seg i annerledesheter, og speile sitt eget frem og tilbake mot «det andre» i det uendelige, slik at vi forstår oss selv litt bedre.

Med den fysiske reisen, den virkelige bevegelsen til fremmede kontinenter og mennesker blir det hele straks vanskeligere. Hvilket blikk er det vi ser med? Hva er det vi skildrer? Oss selv eller de menneskene og kulturene vi møter?

Klassiker. Britiske Colin Thubron er en anerkjent reisebokforfatter. Som det står på smussomslaget til Silkeveiens skygge, regnes han som «den største av de store». Ordene uttatt av Jens A. Riisnæs, og han er ikke alene om hedersordene. Selv Encyclopedia Britannia har viet mannen plass i sitt oppslagsverk. Bøker som In Siberia, Among the Russians og Behind the Wall har sikret ham klassikerstatus. Ikke minst fordi han har maktet å skildre de menneskeskjebnene han har møtt i det gamle Sovjet og Kina.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse