Annonse
04:00 - 02. november 2007

I krig og kjærlighet

Helle Vaagland skriver om kjønnslivets uransakelige veier.

Den korrekte: Tove Leffler og Elin Alvemark står bak boken Könskrig, som beskrives som en arvtager etter Fittstim.
Annonse

Jeg har vært blant de feministene som har ønsket de siste årenes nye mannsstemmer velkommen inn i likestillingsdebatten. Nils Rune Langeland, Mads Larsen, Runar Døving: Bring it on! Når menn endelig begynner å diskutere kjønn, er det viktig å lytte. Selv om de skulle vise seg å være provoserende, dumme, sutrete eller egentlig bare litt furtne fordi de ikke får nok sex.

Derfor er jeg spent når jeg åpner Preben Z. Møllers bebudede brannfakkel om hvordan kvinner undertrykker menn.

Jeg blir fort forvirret. For det som starter lovende som en fortelling om unge Preben som vokser opp med et inntrykk av at gutter burde være mest mulig som jenter, skjærer fort ut i sidevis med nitide beskrivelser av tettstedet Kleppe og landskapet på Jæren, uten at jeg skjønner hva det har med saken å gjøre. Mot slutten av dette første kapittelet er han riktignok inne på noe igjen, når han begynner å føle på prestasjonspresset. «Jeg begynte å bli voksen, følte jeg, og dette klamme som ble rettet mot meg forsvant ikke. Det ble tvert imot sterkere. Jeg måtte få ting i orden.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse