Annonse
04:00 - 02. februar 2007

Hummer og kanari

Espen Stueland byr på konsentrasjon og tankeflukt med variasjoner à la kokkelandslaget.

Elegisk: Ett av emnene Espen Stueland stadig vender tilbake til, er taus kunnskap. Foto: Cato Lein
Annonse

Bakt ishavsrøye og sursøt ribbe til forrett; kronhjort og andelever til hovedrett; pæresorbé og nøttefromasj med henholdsvis karamell- og sitrussaus til dessert. Den hybride OL-menyen til det norske kokkelandslaget begeistrer Espen Stueland, men får nesen på Horats-skulpturen til å rynke seg. Dette får vi vite i “En vakker kvinne og en stygg, svart fisk/Til Ars Poetica”, én av 113 ulikartede essay- og kortprosatekster som utgjør Stuelands siste utgivelse: Brått revet bort.

Den romerske dikteren Horats spottet fremstillinger av skapninger som for eksempel var vakker kvinne oventil og stygg fisk nedentil. Stueland på sin side rynker på nesen over Horats’ spott, over hans appell til “det naturlige”, og hans moraliserende ordenssans med henvisning til det rene og sømmelige. “Ett må det være […] ett i alt, og enkelt,” siterer Stueland, og kommenterer selv, ikke helt uten arroganse: “Rørende mange litteraturkritikere orienterer seg den dag i dag i poesiens provinser ut fra slike betraktninger.”

Kombinasjoner. Det norske kokkelandslaget kombinerer freidig – og stikk i strid med Horats’ poetikk – fisk og svin, hjort og innmat av fugl, og Stueland antar at disse kombinasjonene vil gjøre ganen lykkeligere enn kontrastene skulle tilsi på papiret. I sin jevnføring av matkultur og litteratur som “utforskning av ulike komposisjonsprinsipper” leverer Stueland også en nøkkel til å lese hans egen hybride tekstsamling. Nå er det vel ikke slik at ethvert alternativ til en komposisjon som følger Horats’ strenge regler, nødvendigvis vil gjøre ganen lykkelig. Selv eksperimenterte jeg en gang med en ostesufflé; den så luftig og gyllen ut, og duften som bredte seg var løfterik, men i sitt indre gjemte suffleen en daggammel, hermetisert fruktkompott (surprise!). Om retten klarte å smigre seg inn i munnhulen, var det ikke akkurat slik at ganen priste seg lykkelig over den søte, emne kompotten i kombinasjon med saltet eggevisp og aromatisk ost.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse