Annonse
04:00 - 30. mars 2007

Helgrått

Trond Arntzens novelledebut beskriver et pregløst stykke Norge.

Interessant: Trond Arntzen skriver ikke dypt originalt, men fremstår som en debutant det kan bli interessant å følge videre.
Annonse

De tretten korte novellene i Trond Arntzens debut Du er ikke den eneste etterlater leseren nedstemt og mistrøstig. Det er imidlertid ikke kvaliteten på tekstene som forårsaker en slik reaksjon. Ledefølelsen trigges av situasjonsbeskrivelsene, og situasjonene det er snakk om er først og fremst passive menneskelige relasjoner. I Arntzens optikk utgjør ikke passiviteten et avvik fra det normale, tvert imot, passiviteten er en del av det alminnelige og gjennomsnittlige. Vi er “Samtids-Norge”, som det heter på omslaget, og hos Arntzen vil dette si det dagligdagse, ensformige og stagnerte Norge.

Hverdagsligheten som generelt fenomen kan i enkelte tilfeller være god og betryggende, eller den kan være det motsatte, klaustrofobisk truende. I Arntzens bok er den bare pregløs, uutholdelig grå tvers igjennom.

Uten lidenskap. Det gjennomgående temaet er kommunikasjonssvikt, eller kommunikasjon som aldri har oppstått. Av dette følger ensomhet, og kanskje noen triste forsøk på å kompensere for ensomheten. Tiltaksløsheten er overhengende, foretaksomheten fraværende. Energiomsetningen er usigelig lav, om enn jevn.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse