Annonse
04:00 - 23. mars 2007

Gripande, med stor forklaringskraft

Boka Kjente jeg deg? gir langt på veg svaret på “gåta” Rolf Jacobsen.

Ikkje bitter: Det utrulege og vakre i Rolf Jacobsens historie er at han kom frå fryktelege påkjenningar utan å bli bitter. Foto: Jon Eeg/NTB/Scanpix
Annonse

Rolf Jacobsens brev “min allerkjæreste lille kone” høyrer til dei finaste og sterkaste tekstane eg har lese på lang, lang tid. Samtidig som dei viser fram ei vakker kjærleikshistorie, kjem dei ganske nært å gje svar på to sentrale spørsmål i forhold til denne forfattaren: spørsmålet om hans religiøsitet, og den mørke gåta om nazismen.

Det er i den forstand ikkje merkeleg at Christian Kjelstrup, som har vore redaktør for boka, tek opp spørsmålet om ikkje religionen er noko av eit hovudtema hos Jacobsen (Morgenbladet 2. mars). For i desse tekstane kjem det religiøse spørsmålet heilt opp i dagen, i større grad enn i dikta.

Tronnen. Men først kort om boka: Det er altså den eldste sonen, “Tronnen”, som Jacobsen kallar han, som har gitt ut ei rekkje brev frå perioden 1940 til 1952. Først er det nokre få brev til Petra medan ho er på Fåberg, og Rolf på Kongsvinger. Så gifter dei seg i desember 1940, og bur i same hus. Då skreiv dei sjølvsagt ikkje meir. Men alt den 9. mai vart Jacobsen arrestert, og sona fram til slutten av 1947.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse