Annonse
04:00 - 17. august 2007

Goethe i natt og tåke

Hvorfor man må elske Goethe tross alt.

Alvekongen: Kobberstikk av Gustav Heinrich Naeke (1786–1835).
Annonse

Var Goethe det siste renessansemennesket? Den siste som kunne ha en slags oversikt over alt som fantes av kodifisert kunnskap? Tja. I hvert fall er det en slik allvitenhet (eller bare allsidighet?) som gjør Goethe litt slitsom. Han er vekselvis lengtende romantiker, perfid personkritiker og ansvarlig statsmann. I Faust er han visjonær villmann, i sine pornografiske dikt er han vulgær, og i sine vitenskapelige tekster tar han visstnok feil med stor bravur.

Men blant Goethes lyriske dikt fins det perler. Han må ha vært en bra fyr også – en gang iblant. Et sted mellom myte og moderne fornuft fins det en genuin følsomhet, indikerte Adorno. Kanskje det. Dette diktet, ikke minst gjort berømt av Schubert, er fryktinngytende ekkelt – og fabelaktig.

ALVEKONGEN

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.