Annonse
04:00 - 28. september 2007

Fra Sven til Svin?

Bernt Rougthvedts nye bio­gra­fi om Sven El­ve­stad har kva­li­te­ter som nes­ten druk­ner i skan­da­ler og mo­ralsk opp­stan­del­se.

Svein Elvestad. Foto: Scanpix
Annonse

Det er ikke så ofte en biografi fører til et helt nytt syn på en person som har vært død i et par mannsaldere. Men Bernt Rougthvedt har lyktes i å gi oss nettopp det i sin bok Riverton, en biografi om Sven Elvestad. Så er det fristende å si at Rougthvedts avsløringer har begge deler: Både det negative og det svært negative. Men slikt skjer.

For all del. Sven Elvestad hyllet Mussolini og Hitler, var grenseløst forfyllet, og tjente enorme summer mens hans mor og søstre satt fattige og ensomme. I tillegg likte han unge gutter, hvilket har skapt stor ståhei.

Guri Kulås i Klassekampen graver opp Elvestads lik og sleper det til skafottet, fordi pedofili ikke kan aksepteres selv om den pedofile var kjendis og skrev godt. Mens psykolog Thore Langfeldt i samme avis haler og drar levningene motsatt vei, bort fra skammens torg, for å hindre at pedofili går fra å være en klinisk diagnose tilbake til å bli en slags udefinerbar ondskap.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse