Annonse
04:00 - 16. februar 2007

Filosofen i vedskjulet

Det er de utidsmessige brillene som gjør Hans Kolstads Besinnelse til så strålende filosofilesning.

Hans Kolstad: Feller strenge dommer.
Annonse

Med skjegg og pipe, i grå fleecegenser, ute i det mørke vedskjulet. Der står filosofen, med sine utidsmessige briller. Han står der og piper om naturen og mennesket, om hvordan vi har fjernet oss fra naturen og dermed fra oss selv, og om hvordan vi kan komme den – og oss selv – nærmere ved å rotvelte kulturen. Men så lenge festen pågår høylytt inne i hovedhuset – hvem lytter? Hvem leser slike bøker, som (nesten) er uten håp? Ja, hvem ønsker å kødde med festen for å fordype seg i tapet av naturen?

For virkelighetens verden (herregud!) er mer som det fancy omslaget til Besinnelse, der blått blekk flyter kaotisk i en uformelig materie, enn som fotoet av den grå, tenksomme Hans Kolstad på innbretten. Men du vet: Tiden er vel snart moden? For står vi ikke snart til anklene i smeltet Antarktis – en ganske annerledes blå bølge? Skremmes vi ikke snart til besinnelse, bare slemme Jens snart gir snille Helen tallmakten tilbake? Likevel: Det er virkelig et stort hav av tanker som skal krysses her, dersom man virkelig ønsker å forstå det Kolstad mener er de dypere grunnene til at naturen for tiden gjør seg så vrang og jævlig for oss.

Feilgrep. Her skal nedkjempes platonisk metafysikk og den kristne transcendens, her skal utlegges Bergsons varighetsbegrep og kartesiansk dualisme, og her skal utdeles lyskespark til dekonstruktivismen, deler av humanismen og – selvsagt – til økonomien og teknologioptimismen. Alt i en himla fart, meget tett, og i et voldsomt tilfang av kilder (ja, noter og referanser utgjør over 100 av bokens i alt 385 sider).

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse